DR. M. ÇETİN GÜMÜŞOĞLU

 

Mesleği              :    Dr. Y. İnşaat Mühendisi

 

Yabancı Diller    :    İngilizce, Almanca, Türkçe

 

Medeni Hali       :    Evli

 

İletişim                  cg@gumusoglu.com 

                              

 

ANAHTAR NİTELİKLER

 

·        Altyapı sektöründe 30 yıla yakın mühendislik deneyimi ve önemli altyapı projelerinin yönetimi

·        Ulaştırma,  su, çevre ve bina projelerinde uluslararası yönetim, tasarım ve yapım deneyimi

·        Anahtar teslimi sözleşmelerde dahil olmak üzere, FIDIC kural ve mevzuatlarına uygun  önemli demiryolu ve metro projelerinde “Proje Yönetim” deneyimi.

·        Stratejik planlama ve genel yönetim deneyimi

·        DEIK Türk-Amerikan İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi (1998-2002)

·        10. Ulaştırma Forumu Koordinatörü, Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye (2009)

·         Lozan EPFL de " Metro Projeleri’nin Geliştirilmesi ve Program Yönetimi" konusunda, Tünel İnşaatı MSc. Programı’nın kapsamında, Misafir  Prof. Dr. olarak  part -time ders verilmesi (2010-2013)

·        18 mesleki yayın

 

MESLEKİ VE EĞİTİME İLİŞKİN NİTELİKLERİ

 

Lisans

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi

1977

IMO

İnşaat Mühendisleri Odası Üyeliği

1977

Master

Geoteknik Mühendisliği, İTÜ İnşaat Fakültesi

1979

Doktora

Prof. Dr.

Mühendislik Fakültesi, Imperial  Kolej , Londra Üniversitesi

Misafir Profesör, EPFL  Lousanne , İsviçre

    1986

    2013

 

DENEYİMİ

 

2015 –

COO / Başkan Yardımcısı / Uluslararası İşler Direktörü

Siyahkalem (SKL) Mühendislik ve İnşaat A.Ş.

 

Tüm uluslararası müteahhitlik ve ticari faaliyetleri yönlendiren, büyük projelerden sorumlu Yönetici Direktör olarak şirket faaliyetlerinin sevk ve idaresi.

 

2013 – 2015

Uluslararası Projeler Direktörü

Emay Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş., İstanbul

 

Emay şirketinin Türkiye ve uluslararası alandaki iş geliştirme aktivitelerinin sorumlusu. Emay Arabia (KSA) şirketinde yönetici müdür; Suudi Arabistan ve Körfez Bölgesindeki projelerin yönetimi.

 

2009 – 2013

Proje Direktörü / ( Metro&Demiryolları )

Emay Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş., İstanbul

 

İstanbul Metro Aşama 3  (Ataköy- Başakşehir Metro Hattı):

 

İstanbul Metrosu’nun 3. Aşaması çerçevesinde, Emay aktivitelerinin (Mühendis Temsilcisi ) Proje Direktörü olarak sorumlusu olup, aşağıdaki MRT ve LRT hatlarını içeren Program’ın yönetimini gerçekleştirmiştir:

 

·               2 Metro Hattı : 11 İstasyon, toplam 15.9 km uzunlukta, 70.000 kişi/saat kapasitede.

·               1 LRT Hattı (Hafif Raylı Sistem) : 5 İstasyon, 5.8 km uzunlukta, 36.000 kişi/saat kapasitede.

 

Istanbul Metrosu 3. Aşama Programı yukarıda belirtilen hatların inşaat, E&M ekipmanların montajı, kabulü ve işletmeye alınması da dahil olmak üzere tüm aktiviteleri içerir.

İnşaat işleri TBM ile kazılan 12.8 km, NATM ile açilan  1.9 km delme tünel, 4.4 km aç-kapa tünel; 500 m viyadük, 200 m hemzemin üzerine döşenen demiryolu hattı, 509.102 m2 kapalı alana sahip 16 istasyon,12.000 m2 kapalı alanı kapsayan depo ve atelye tesislerini içerir. Istanbul BŞB tarafından finanse edilen yatırım 1.35 milyar dolar kaynak kullanılarak 60 ay içinde tamamlanmış, işletmeye açılmış, halen tam kapasite ile çalışmakta ve kesin kabul dönemi içindedir. Proje Direktörü olarak ‘ Mühendis Temsilcisi’ sıfatıyla, sistemin tasarım, bütçe ve süre değişiklikleri de dahil olmak üzere inşaat ve montajı sırasında ortaya çıkan tüm sorunların izlenmesi ve çözümü.

.

2000 – 2009

Bölge Direktörü

Parsons Brinckerhoff Ltd (PB Group), New York

 

Uluslararası PB Grubunun Türkiye ve Avrasya bölgesindeki  faaliyetlerinin  genel yönetimi ve aşağıdaki projelerin Proje Direktörü olarak firmayı temsilen sevk ve idaresi  ;

 

DN2 Yol rehabilitasyon Projesi  (Romanya)

FIDIC ‘e göre ‘ Mühendis ‘ sorumluluğu  (2007-2009)

 

 Ukrayna sınırındaki Siret’e  Bükreş’den giden  ana güzerğah yolu olan  DN2 otoyolunun  rehabilitasyonu projesinin  tasarım ve inşaatı programının  yönetimi ; 446 km (2x2 şerit) uzunluğundaki  DN2 Otoyolu’nun rehabilitasyonu projesi,  Avrupa Yatırım Bankası ( EIB ) tarafından sağlanan 130 Milyon Euro finansman  ile gerçekleştirilmiştir.

 

Kentsel Deprem ( Marmara ) Rehabilitasyon Projesi  (Türkiye)

FIDIC ‘e göre ‘ Mühendis ‘ sorumluluğu  (2006-2008)

 

Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) 50 milyon Euro proje finansmanı ile  , Marmara  Depremi sonrası bölgenin kentsel rehabilitasyonu kapsamında, 31 adet orta ölçekli  iş merkezi inşaatı için ‘Proje Yönetim’  hizmetleri.  İşlerin kapsamında tasarımın gözden geçirilmesi, inşaatın tüm evrelerinin sahada denetimi  ve projenin tüm aşamalarının yönetimi bulunmaktadır.

 

2. Sağlık Projesi (Türkiye)

FIDIC’e göre ‘ Mühendis ‘ sorumluluğu (2006-2008)

 

Dünya Bankası tarafından 50 milyon Euro proje finansmanı ile,

Doğu ve G. Doğu Anadolu’da ( Türkiye'nin 1/3'ünü kapsayan bir alanda)  23 adet eğitim hastanesinin inşaatı için ‘Proje Yönetim’ hizmetleri. Proje Dünya Bankası tarafından desteklenen devletin sosyal refah programının bir parçasıdır. İşlerin kapsamında, tasarımın gözden geçirilmesi, elektromekanik ekipman ve tıbbi  teçhizatın  temin ve montajı, inşaatın tüm evrelerinin sahada denetimi ve projenin tüm aşamalarının yönetimi bulunmaktadır.

 

Bükreş Otomatik Ücret Toplama Sistemi (Romanya)

Yönetim Danışmanı ( 2004 - 2006 )

 

Bükreş’ de otobüs, tramvay ve metro  otomatik ücret toplama (AFC) sistemlerinin entegre edilmesini amaçlayan sistemin tasarımı, ihale yönetimi ve montajı  evrelerinin  her aşamasının yönetimi. 30 milyon Euro yatırım bedeli ile bütün şehri kapsayan ve verimli olarak çalışan bir AFC sistemini uygulayabilmek için, tüm şehrin ulaşım ana planı, metro ve demiryolu işletme sistemleri gözden geçirilmiş ve AFC sisteminin en doğru bir şekilde tasarlanarak uygulanması sağlanmıştır.

 

Marmaray Demiryolu Projesi -Batırma Tüp Tünel Geçişi  (Türkiye)

Proje Direktörü (2000-2004)

 

2.6 milyar dolarlık bu mega proje çerçevesinde, batırma tüp tünel imalatı ve montajı ile ilgili, avan proje, ihale dökümanlarının hazırlanması ve inşaat denetimi faaliyetlerini de içeren PB aktivitelerinin sevk ve idaresi. Bu proje kapsamında, 70 km banliyö demiryolu hattının rehabilitasyonu, Istanbul Boğazı altından geçen 1.2 km batırılmış tüp tünel ve 12 km delme tünel imalatı mevcuttur.  Banliyo demiryolu hattının  yanısıra, yeni bir metro hattınında eklenmesi ve bu konu ile ilgili tüm elektromekanik sistemlerin  temin ve montajı ve 440 adet metro raylı taşın aracının tedariki söz konusudur.

 

1991 – 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bölge Direktörü

Hyder Consulting Ltd (Hyder Group), London

 

Uluslararası Hyder Grubunun Türkiye’ deki faaliyetlerinin  genel yönetimi ve aşağıdaki projelerin Proje Direktörü olarak firmayı temsilen sevk ve idaresi;

 

İstanbul Hafif Raylı Sistem Projesi  (Türkiye)

FIDIC’e göre Mühendis sorumluluğu (1991-1994)

 

Bir milyar dolar sermaye yatırımı ile Aksaray-Otogar-Yenibosna arasında inşa edilen 24.8 km uzunluğundaki Hafif Raylı Sistem Projesi’nin  inşaat kontrollugu ve proje yönetim hizmetleri.  Proje  22  istasyon, depo, kontrol merkezi, NATM yöntemi ile kazılan 1.5 km delme tünel, 9.0 km aç-kapa tünel, 2.2 km viyadük,10.6 km hemzemin hat, mimari ve ince işler,ray döşeme ve tasarım onayından işletmeye almaya kadar elektro- mekanik ekipmanların  imalatı ve montajı ile ilgili, her türlü mühendislik, kontrolluk ve yönetim hizmetlerini içermektedir. Sistemin E&M işleri enerji temini, sinyalizasyon,  telekomünikasyon, havalandırma, yürüyen merdiven ve asansörler, otomatik ücret toplama sistemi, yardımcı mekanik – elektrik ekipmanlar ve raylı taşın araçları ana başlıklarını kapsamaktadır.

 

Ankara Hafif Raylı Sistemi Projesi (Türkiye)

FIDIC’e göre Mühendis sorumluluğu(1992-1994)

 

300 Milyon dolar sermaye yatırımı ile Emek – Dikimevi arasında inşaatı yapılan 9.5 km uzunluğundaki Hafif Raylı Sistem Projesi’nin                                       inşaat kontrolluğu ve proje yönetim hizmetleri. Proje 12 istasyon, depo, kontrol merkezi, NATM yöntemi ile kazılan1.8 km delme tünel, 4.9 km    aç-kapa tünel, 2.2 km viyadük, 0.6 km hemzemin hat, mimari ve ince işler,ray döşeme, tasarım onayından işletmeye almaya kadar elektro- mekanik ekipmanların imalatı ve montajı ile ilgili her türlü mühendislik,kontrolluk ve yönetim hizmetlerini kapsamaktadır.Sistemin

E&M işleri enerji temini,sinyal,  telekomünikasyon, havalandırma, yürüyen merdiven ve asansörler, otomatik ücret toplama sistemi, yardımcı mekanik – elektrik ekipmanlar ve raylı taşın araçları ana başlıklarını içermiştir.

 

Kısıklı & Tantavi Otoyol Tünelleri, İstanbul  (Türkiye) :

Proje ( Tasarım ) Direktörü  ( 1992-1994 )

 

30 milyon dolar yatırım maliyeti ile Ümraniye – Altunizade Otoyolu üzerinde inşa edilen, toplam 2 km uzunluğunda iki adet  otoyol tünelinin   tasarımı ve inşaat faaliyetinin izlenmesi.Kısıklı ve Tantavi tünelleri 13.6 m çapında  sığ tüneller olup, bir çap ‘ D ‘ derinliğinde olup, NATM ile sürülmüştür.Yapılan İşlerin kapsamı  avan ve uygulama projelerini ve tünel inşaatının ölçüm ve değerlendirme faaliyetlerini içerir.

 

Istanbul Metro Projesi 1. Aşama : Taksim-4 Levent M1 Hattı (Türkiye)

Proje Müdürü / Direktörü – FIDIC’e göre Mühendis Temsilcisi

( 1994 – 2000 )

 

İstanbul Metrosu I. Aşama: Taksim – 4. Levent hattında FIDIC esaslarına göre ‘Mühendis’ olarak Hyder firmasının proje yönetim aktivitelerinin sevk ve idaresi. Bu aktiviteler arasında avan proje, ihale sürecinin yönetilmesi ve  inşaat işleri, demiryolu hattının döşenmesi, elektrik, mekanik, sinyal sistemlerinin montajının denetimi ve raylı sistem araçlarının teslim alınması da dahil olmak üzere, tüm yapım, montaj, test ve işletmeye alma faaliyetlerinin yönetimi. Metro sisteminin I. Aşaması 8 km uzunluğunda ikiz delme tünelleri ve 6 yeraltı istasyonunu içermekte olup, yaklaşık 1.0 Milyar ABD Doları yatırım maliyetine mal olmuştur.

 

1989 – 1991

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1986– 1989

Metro & Demiryolu Projeleri Koordinatörü

STFA İnşaat A.Ş. (STFA Grubu), İstanbul

 

İstanbul Metrosu ve Ankara Hafif Metrosu da dahil olmak üzere, metro / demiryolu projelerinin geliştirilmesi ve koordinasyonu. Uluslararası ortaklıkların kurulması ve konsorsiyum anlaşmalarının hazırlanması  önyeterlilik, ihale dökümanları ve fiyat analizleri de dahil olmak üzere teknik ve mali tekliflerin hazırlanması ve İdare ile görüşmelerde bulunma sorumluluğu.

 

Teknik Müdür,

STFA İnşaat A.Ş., İstanbul

İstanbul Kanalizasyon Projesi

 

170 milyon dolar sermaye yatımı bedeli ile, Halic’in  kuzey sahili boyunca  yapılan İstanbul Kanalizasyon Sistemi 2. Aşama inşaatında Teknik Müdür olarak çalışmıştır.

İstanbul Kanalizasyon Sistemi 2. Aşama İnşaatı’na dahil Kuzey Haliç Kanalizasyon Projesi’nin ( road- header tipi makinelerle kazılan ve aynı zamanda segmentli  prekast elemanların döşendiği 8 km delme tünel ve 4 km Φ 3200 çapında boru döşeme ; 170 Milyon ABD Doları yatırım bütçesi).Teknik Müdür olarak mukavele tatbikatı, dizayn işlerinin yönetimi, inşaat metodolojilerinin geliştirilmesi, maliyet kontrolü, inşaat planlaması, ilerleme raporları ve istihkakların hazırlanması sorumluluğu.

 

1984 – 1986

 

 

 

 

 

1982 – 1984

 

Müşavir Mühendis

Golders Associates, Londra

 

Sayısal modelleme ve mühendislik tasarımları için CGFEP Sonlu Eleman Programını  kullanarak çeşitli  inşaat ve geoteknik problemlerinin analizi.

 

Araştırma Mühendisi

Imperial Kolej, Londra

 

Yeraltı yapılarının (metro , tünel) kaya kütlelerinin kırılmadan sonraki davranışını dikkate alarak analiz edilebilmelerine yönelik Doktora Çalışması. Bu çalışmada özel bir kaya davranış modeli içeren bir sonlu eleman programı (CGFEP) geliştirilmiş ve St. Gotthard otoyol tünelinin kuzey bölümü analiz edilmiştir. Daha sonra bu model ve program kullanılarak çeşitli inşaat mühendisliği uygulamalarına çözüm getirilmiştir.

 

 1979 – 1982

Araştırma Mühendisi / Öğretim Görevlisi,

İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul

 

Dicle nehri üzerinde inşa edilecek Kralkızı barajı için fizibilite çalışmaları kapsamında yapılan geoteknik çalışmaların  sorumluluğu. Zemin ve Kaya Mekaniği, Geoteknik Mühendisliği alanlarında öğretim üyeliği.

 

 

 

İlgili Yayınlar:

 

Gümüşoğlu, M.Ç. (2002)

 

“İstanbul Metro and Developing the Metro System” , Proc. of International Conference & Exhibition on  Tunneling & Underground Space Use “ ,  pp. 378-387, Istanbul  (İngilizce).

 

 Gümüşoğlu, M.Ç. (2005) 

 

Tunnels Related to Metro, Highway and Sewerage Schemes in İstanbul”,  Underground  Space Use : Analysis of the Past and Lessons for the Future, Vol.1, pp.27-33, Taylor & Francis Group plc. publ.,  London  (İngilizce).

 

Gümüşoğlu, M.Ç. (2015) 

 

“A Global Cost Estimation Model for Mechanized Tunnels Based on In-situ Data”, Proc. of the ITA-AITES 41st World Tunnel Congress, Dubrovnik Croatia,  Vol.1, pp.530-532, Zambelli, Rijeka  (İngilizce).